SNOEZELEN SOBA

za prevenciju dječjih problema i sretnije odrastanje

…nove socijalne usluge u zajednici…

U svijetu koji stalno nekuda žuri, svijetu koji je prepun negativnosti i problema, vrijeme je da na trenutak zastanemo, okrenemo se oko sebe i zapitamo se kakav to svijet ostavljamo našoj djeci. Odrasli su stalno u nekoj žurbi u koju sve više uvlače i djecu. Sve je više djece kojoj je potrebna pomoć zbog emocionalnih, ali i ponašajnih problema.

M.K. je dječak koji ima 9 godina. Učiteljica se stalno žali da je nemiran na sata, da ometa nastavu, da izaziva djecu, ponekad je i agresivan. Roditelji traže pomoć. Dječaka uključuju u terapiju igrom. Rezultati su značajno bolji nakon terapije, ali roditeljima je teško održavati takvo stanje jer nisu stručni u tome. Kako i kuda dalje?

Društvo “Naša djeca” Varaždin predvodnik je u pružanju novih socijalnih usluga u zajednici na području sjeverozapadne Hrvatske. Prva je udruga koja pruža podršku roditeljima najmlađe djece kroz radionice “Rastimo zajedno”. Prva je udruga na području sjeverozapadne hrvatske koja pruža usluge terapije igrom za djecu s emocionalnim i ponašajnim poteškoćama.
U posljednjih godinu dana održano je više od 130 susreta s klijentima/djecom. Radilo se na socijalnom osnaživanju, korekciji neprimjerenih oblika ponašanja, podizanju samopouzdanja, rješavanju problema u vršnjačkim odnosima, prepoznavanju i verbalizaciji emocija i dr.

Kutija s radovima još i danas zauzima jako važno mjesto u njegovoj sobi. Često posegne za njom, zaviri u nju i prisjeti se svega što je bilo na terapiji. (S.O.N., majka dječaka koji je bio uključen u terapiju igrom).

Društvo “Naša djeca” Varaždin, uz Vašu pomoć, želi postati i prva udruga koja će djeci pružiti uslugu višeosjetilnih iskustava u Snoezelen sobi. Višeosjetilna iskustva uključuju sve senzome sustave djeteta: vestibularni (kretanje, ravnoteža), proprioceptivni (mišići, zglobovi), taktilni (dodir), vizualni (vid), auditivni (sluh), olfaktorni (miris) i gustativni (okus).
Prostor za Snoezelen sobu smo osigurali, a sada trebamo Vašu pomoć kako bismo je i opremili adekvatnom didaktikom tj. opremom i igračkama koja će pomoći djeci da budu smireniji i da se opuste.

Tijekom terapijskog procesa terapeut osnažuje dijete da si samo pomogne. Nakon terapije, “promijenjeno” dijete najteže je vratiti u “nepromijenjenu” okolinu. (K.P.V., praktičar terapije igrom)

Snoezelen soba je višeosjetilno okruženje koje dokazano pomaže smanjiti nemir i napetost, ali ujedno i stimulira reakcije svih sedam osjetilnih sustava. Potiče komunikaciju, socijalnu interakciju, istraživanje i ” učenje. Ovakvo okruženje pomaže kod borbe s anksioznošću i depresijom, autizmom, mentalnim bolestima, demencijom, Alzheimerovom bolešću, ozljedama mozga, različitim oblicima poremećaja u kognitivnom i senzornom razvoju.
Cilj je ove donacijske kampanje opremiti Snoezelen sobu i predati je djeci na korištenje kako bi u njoj umirili svoje tijelo, opustili se te pokrenuli sva svoja osjetila i doživjeli neka nova, čarobna iskustva. Tako bismo očuvali i unaprijedili njihovo mentalno zdravlje.

Ako samo jednom djetetu koje ima problema s nemirom omogućimo da uđe u Čarobni prostor Snoezelen sobe i u njemu doživi nova iskustva, napravili smo mnogo. Ne samo za njega već i za njegovu obitelj, vršnjake i društvo općenito.
Društvo “Naša djeca” Varaždin spremno je u svojoj Snoezelen sobi pomoći ne samo jednom djetetu.
DND Varaždin vodeća je udruga koja okuplja djecu i pruža im kvalitetno i stručno vodstvo kroz izvaninstuciolani odgoj i obrazovanje i organizaciju usluga koje su teško dostupne u lokalnim zajednicama.

• Mi vjerujemo da zajedno s Vama navedeno možemo osigurati za djecu kojoj je to potrebno. •

Prijedlozi za Vašu podršku:
Za iznos od 10 € osigurali ste jedan dolazak jednog djeteta u Snoezelen sobu
Za iznos od 20 € osigurati ste jedan dolazak dvoje djece u Snoezelen sobu
Za iznos od 50 € osigurati ste jedan dolazak za petero djece u Snoezelen sobu

HVALA ŠTO ĆETE VAŠOM DONACIJOM POMOĆI DA KONTINUIRANO POBOLJŠAVAMO MENTALNO ZDRAVLJE DJECE.
Rado ćemo komunicirati Vašu podršku na počasnom zidu donatora koji ćemo staviti na ulaz u Snoezelen sobu.

Donaciju možete uplatiti skeniranjem barkoda ili direktnom uplatom na IBAN računa:

IBAN: HR2323600001101741573
Model: HR 99
Opis plaćanja: Donacija- Snoezelen soba
 

Predbilježite se za naše radionice i igraonice


Predbilježite se na naš newsletter. Redovito šaljemo obavijesti, novosti i druge zabavne i korisne informacije.


    [wpgdprc "Upotrebom ovog obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje vašim podacima na ovoj web stranici."]